În urmă cu mai bine de şase secole, una dintre cele mai mari şi mai puternice cetăţi ale Dobrogei era Midia, un oraş medieval neidentificat încă, dar care, foarte probabil, se află în zona Petromidia, sub uriaşul mastodont industrial. Cu acest nume, de Midia, apare în numeroase izvoare scrise ale vremii. Iar aceasta este una dintre poveştile sale…În secolul XIV „puternica Midia” era un oraș-port extrem de dezvoltat, „locuit de mii de vlahi” și care a fost motivul unui conflict militar, izbucnit între două mari forțe militare ale acelor vremuri.
În anul 1346, Imperiul Bizantin (sub controlul căruia se afla și o mare parte a Dobrogei) era măcinat de luptele interne dintre familiile Cantacuzino și Paleolog, care încercau să-și impună favoriții pe tronul Imperiului. Regenta Ana de Savoia, mama împăratului minor Ioan al V-lea Paleologul, îl avea ca aliat pe cârmuitorul Țării Cărvunei, Balica (sau Balică). Acesta își trimite unul dintre frații mai mici (sau fiul, după unele izvoare) Dobrotici, în fruntea unei armate puternice. Dobrotici se distinge în lupte, drept pentru care regenta îl numește guvernator al portului și cetății Midia și îi dă în căsătorie pe fiica primului sfetnic al Imperiului, Apokaukus. Izvoarele bizantine scriu că acest oraș puternic se număra printre cetățile care se alăturaseră de la început cauzei împărătesei.
Orașul de câteva mii de locuitori domina economic ținutul înconjurător, avea un port vast și o flotă puternică. Între timp, la Constantinopole, conflictul dintre Paleologi și Cantacuzino se încheie cu succesul acestora din urmă. Victorios în războiul civil, generalul Ioan Cantacuzino se încoronează pe 13 mai 1347 sub numele de Ioan al VI-lea. Noul basileu îi purta pică lui Dobrotici, pe care îl acuza că ar fi jefuit orașe precum Mesembria, Anchilaos și Provato. Împăratul îi cere lui Dobrotici să îi predea Midia, dar acesta refuză. În vara lui 1348, împăratul pornește cu oaste împotriva Midiei, unde Dobrotici își crease un adevărat cartier general, de unde pornea expediții împotriva orașelor din zonă care se aflau sub control bizantin. Ioan al VI-lea blochează cu flota sa portul Midia și cu trupe care stau în asediu pe uscat.
În cetatea, Dobrotici avea de partea sa câteva mii de soldați. Nu s-a ajuns până la urmă la pierderi umane, pentru că, forțat, Dobrotici acceptă să cedeze orașul în schimbul Țării Cărvunei. Între timp, Balica dispăruse din istorie (soarta sa este necunoscută, drept pentru care Dobrotici devine noul principe al voievodatului). Midia este așadar moneda de schimb între cele două tabere, anexarea acestui oraș de către bizantini conducând la instaurarea păcii. Cetatea Midia a fost extrem de importantă și în conflictele militare de la sfârșitul secolului XIV, pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Dar aceasta este o cu totul altă poveste…
Surse bibliografie – Octavian Iliescu, MM Alexandrescu, Petre Diaconu, Cronica împăratului Ioan IV Cantacuzino, citate din cronicarii bizantini Malkonkodilas, Leus şi Nechifor Gregoras, jurnalul militar al contelui Amedeo de Savoia.
Sursă Foto – zona Midia imagine aeriană – infomondo.ro
[codepeople-post-map]