Când m-am apropiat de foc, am văzut proţăpite pe crăcanul de lemn câteva frigărui pe care erau aranjate cuminţi generoase bucăţi de carne şi de legume. Cel puţin asta păreau să fie! M-am şi apucat să spun cât de mult îmi plac frigăruile dar m-am oprit când nea Omer, gazda mea şi a amicului meu Erdin m-a privit chiorâş. Apoi mi-a zis pe o voce joasă, un pic ironică: “Mâncăm şaşlâc copile. Dacă vrei frigărui, mergi la voi la Constanţa, la Satu de Vacanţă sau unde se mai prefac cârciumarii noştri că pregătesc mâncare dobrogeană”. Aşa mi-a zis nea Omer, în amiaza aceea petrecută la casa sa de la Techirghiol, acum mai bine de 20 de ani. Ceva mai bine-voitor, după ce a întors tacticos ţepuşele, mi-a explicat ce este de fapt şaşlâkul. Am aflat că şaşlâcul adevărat trebuie făcut la foc, pe crăcane şi că cel pe grătar parcă nu are savoarea adevărată. Musulmanii Dobrogei noastre au făcut mereu şaşlâcul cu bucăţi mari de miel, berbec sau de oaie şi mereu se ung bucăţile amestecate, fie cu unt topit, fie cu seu de rinichi. Legumele îşi au rostul lor: o felie de roşie se lipeşte de carnea mai slabă, apoi ardeiul “înveleşte” uşor carnea mai grasă de oaie, ceapa trage şi ea din seul ceva mai greoi, pentru ca o altă felie de roşie să îi dea gurii tale răcoarea atât de aşteptată. Nea Omer mi-a spus că şaşlâcul se coace mai bine la jar potolit, şi că zeii păgâni ai focului îi dau în acest răstimp arome aduse parcă de departe din stepa strămoşilor, din timpuri nomade… Stropit cu mujdei, piperat, sărat şi “picurat” cu cimbru mult, şaşlâcul este complet. Atunci când am terminat primul şaşlâc, m-am oprit preţ de câteva clipe, fără să mai pot spune ceva…Nu cred că vreun preparat gastronomic mi-a mai creat vreodată astfel de senzaţii… Apoi am trecut repede la al doilea şaşlâc. Spre seară, la Techirghiol, în curtea lui Nea Omer, fumul şaşlâkului dansa vesel, înălţându-se spre cer, căutându-şi zeii păgâni din stepa nomadă…
Sursă bibliografie (parţial) –Radu Anton Roman – “Poveştile bucătăriei româneşti”
sursă foto – constanta imagini vechi blogspot.com