O descoperire intrigantă a fost făcută de arheologi în Licata, orașul antic Finziade, din Italia, care au descoperit o matriță folosită pentru a crea măști ale Medusei, o figură cunoscută din mitologia greacă. Descoperirea substanțială oferă o imagine asupra practicilor culturale și economice ale Siciliei romane în timpul epocii republicane târzii.
Matrița a fost găsită în „Casa 18”, o casă care a fost construită inițial ca reședință, dar ulterior a fost transformată într-un atelier artizanal. Schimbarea a avut loc în timpul unei perioade de schimbări sociale și economice la începutul secolului I î.Hr.
Medusa, una dintre cele trei gorgone mitologice, este descrisă ca având șerpi în păr și o privire pietrificatoare. Semnificația imaginii ei poate fi explicată în două moduri, de altfel antitetice, aceasta reprezentând atât pericolul, cât și protecția.
Despre formele de măști, descoperite de arheologi de-a lungul timpului, se crede că ar fi putut fi folosite în contexte diferite, cum ar fi la teatru, la ritualuri, dar și ca decorațiuni de perete într-o casă.
Sursă: Archaeology News Online Magazine