Timp de trei zile, 30-31 august și 1 septembrie 2019, peste 100 de reenactori și cercetași vor transforma zona Termele Romane din Peninsula orașului Constanța (Poarta I – Edificiul Roman cu Mozaic) într-un spațiu special, dedicat istoriei antice, în care se desfășoară Festivalul Antic Tomis, ajuns la a VIII- a ediție.

În fiecare zi, începând cu ora 10.00, se desfășoară ateliere de reconstituire istorică, ateliere de meșteșuguri antice, demonstrații de luptă, expuneri și descrieri de echipamente militare și inventare gospodărești antice, dansuri antice, lupte de gladiatori. Fiecare din cele trei zile de desfășurare a festivalului are și un moment special, respectiv Ceremonia de deschidere, Jocurile Sportive Antice și Reconstituirea unei bătălii din Antichitate. Serile Festivalului Antic Tomis se vor încheia cu momente culturale autentice, pe 30 august și 1 septembrie fiind programate concerte folk, iar pe 31 august publicul poate urmări celebra piesă de teatru “Viata si patimirile lui Ovidius Publius Naso”.

Festivalul Antic Tomis este organizat de Asociația Culturală Tomis și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, Primăriei Constanța, Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I – Filiala Constanța și Grupului pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare Constanța. Secțiunile artistice sunt asigurate de partenerii Asociația Culturală EU CRED și un grup de actori si studenti de la Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Ovidius, sub îndrumarea decanului Facultății de Arte, Daniela Vitcu.

Reenactorii prezenți la ediția 2019 a festivalului sunt membri ai Asociatia Culturala TOMIS (Constanta), Asociația CAVALERUL DANUBIAN (Craiova), Asociatia CASTRUM NOVIS (Sibiu), Asociația DVX ANTICAE (Svishtov – Bulgaria), Cohors II Lucensium (Yambol – Bulgaria), Asociatia “Ancient Thrace Yambol” (Yambol – Bulgaria), CERCETASII MARINI (Constanța).

Despre asociațiile participante

“Asociația Culturala Tomis” (prescurtat ACT) a fost înființata ca asociatia nonguvernamentala in Constanta și desfasoara activitati de reconstituire istorica pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antica.
Asociația își propune recrearea cât mai fidela a unor fragmente din viata cotidiana, civila și militara a civilizațiilor greaca, dacica și romana, medievala, otomana, războiul de independenta, primul și al doilea război mondial.
Suntem partenerii Muzeului Militar Constanta si al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, participam la evenimente atat la muzee dar si la evenimente pe plan local, national și internațional, dedicate istoriei antice și colaboram cu o serie de grupuri similare din țară și din Europa.
Asociatia are in componenta sa membri cu diferite profesii dat toti pasionati de istorie si reconstituire istorico-militara. Mentionam pe presedintele de onoare al asociatiei, domnul Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Constanta, Omul de Valoare pe Cultura al anului 2017 si pe membrul de onoare al asociatiei Octavian Mitroi, arheolog la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.

ASOCIAŢIA „CASTRUM NOVIS” din Sibiu s-a constituit cu scopul de a desfăşura activităţi cultural-educative, atât în judeţul Sibiu cât şi în ţară şi în afara ei, pentru a promova patrimoniul cultural local De la înfiinţare şi până în prezent, asociaţia a desfăşurat o serie de activităţi cu caracter cultural şi educativ în cadrul diferitelor evenimente organizate de instituţii din întreaga ţară.
Asociaţia are în componenţa sa, profesori universitari, doctori şi doctoranzi în istorie şi specialişti pe Epoca Antică, arheologi, precum şi o serie de meşteşugari şi tineri elevi şi studenţi, cu un potenţial intelectual deosebit. Cu toţi sunt devotaţi, entuziaşti şi implicaţi în acest proiect, astfel încât, calitatea activităţilor şi evenimentelor la care participăm, este una ridicată şi bine documentată atât istoric, cât şi psiho-pedagogic.
Pentru realizarea programului propus de organizatorii Festivalului, sun prezenți un număr de 15 membri ai asociației, care vor pune în scenă o vexilație a unei cohorte Pretoriene, precum și o trupă de barbari (daci și sarmați), care va include atât războinici, cât și civili.

“Asociația Cavalerul Danubian” a fost înființată ca asociație nonguvernamentală în Craiova și desfășoară activități culturale, sociale, etc., dar si activități de reconstituire istorică pentru diverse epoci, începând cu perioada antică si am infiintat Legiunea a VII-a Clavdia Pia Fidelis.
Asociația își propune să dezvolte mai multe proiecte vizând activitățile sale. Ca partener strategic în ceea ce privește reconstituirea istorică este Asociația Culturală Tomis cu care avem un parteneriat strâns prin care încercăm să surprindem fragmente cât mai reale din viața civilă și militră a civilizațiilor trecute.
În componența noastră avem specialisti in trageri cu arcul, facem parte dintr-un Club sportiv de tir cu arcul numit “Archery Craiova”, dar si reenactori cu experienta in reconstituire istorico-militara pe Medieval ca “Arcașii lui Mihai” si Halebardieri Valoni sec XV-XVII.

Asociația DVX ANTICAE cu sediul in orasul Svishtov din Bulgaria, oraș care in antichitate poarta numele de Novae. A luat naștere ca o cetate în limesul nordic, casa Legio I Italica, în timpul perioadei de migrație, a devenit centrul unei zone populate cu goți. A trăit și a lucrat faimosul episcop gotic Wulfila.
În secolul al V-lea, Novae este capitala ostrogoților lui Theodoric cel Mare. Acest lucru a inspirat pe membrii asociatiei să contine studiile din această perioadă și să recreeze unitatea militară gotică, parte componenta al Imperiului Roman de Est. Pentru confectionarea echipamentului, s-au cercetat sursele și descoperiri istorice și a fost realizat cât mai aproape posibil cu tehnologia autentică din acest moment.
Pe lângă istoria militară, asociatia încercă să recreeze stilul de viață al gothilor și al poporului Imperiului în timpul secolului al IV-lea.
Avem olari artizani care fac demonstrații pe roata olarului și produc replici de ceramică antică, armurier care este un expert în producția de arcuri, un expert în tir cu arcul, praștieri și maeștri bucătari.
Suntem 22 de persoane, majoritatea dintre noi cu experiență în reconstituire istorica, cu activitati în multe țări europene.

„Cohors II Lucensium” este un grup pentru reconstituire antică. Este condus de arheologi de la Muzeul Judetean de Istorie din Yambol. Grupul reconstituie diferite momente din stilurile de viață civile și militare ale soldaților romani și ale populației locale tracice din Kabyle în perioada secolelor II-III. dC.
Real Cohors II Lucensium este parte auxiliară (de sprijin) a armatei romane. Grupul este format din 480 de soldați și 128 de călăreți. Cohors se formează în a doua jumătate a sec. I. dC. Soldații au fost recrutați din tribul Lucensii din partea de nord-vest a Peninsulei Iberice.
În 136, condus de Clavdius Lupus, prefectul cohorilor, Cohors II Lucensium s-a mutat la Kabyle. A rămas aici până în 192. Cu Cohors II Lucensium a fost realizata construcția taberei militare și zidul fortificației sale.
„Ludus Lupercalis” este un grup de gladiatori, creat de foști membri ai „Cohors II Lucensium” care si-au gasit propriul mod de a participa la reconstituirea istorică.
„Ludus Lupercalis” include 3 gladiatori care reprezintă: dimachaerus (cu denumiri artistice Spartacus), murmillone (cunoscut sub numele de Jordanii) și retiarius (numit Hanibal).

Grupul pentru Reconstituire Istorică “Ancient Thrace Yambol” vine din orasul YAMBOL din Bulgaria si sunt reprezentantii muzeului arheologic in aer liber din orasul tracic si antic Kabyle, unul dintre cele mai importante orașe din perioada elenistică și romană din Tracia, așezare apărute cu 2000 ani i.Hr. Kabyle este singurul oraș din Tracia interioară cu monedă proprie, a realizat legaturi comerciale intense in intreaga lume si a fost capturat in timpul campaniei generalului roman Marcus Lukulus in anul 72 i.Hr. Din secolul al II-lea d.Hr. orașul devine unul dintre cele mai importante tabere militare romane din provincia Tracia. După adoptarea creștinismului în 313, Kabile devine un loc al episcopului. La sfârșitul secolului 6 Kabyle a fost distrus de avari.
Colegii nostri din Yambol au o vasta experient ca reenactori, cu participari la numeroase festivaluri de reconstituire istorica, ei au venit pentru prima oara la Festivalul Antic Tomis si doresc o colaborare foarte stransa cu organizatorii acestui festival.

Cercetasii Marini din Constanta, un partener puternic si fidel al Festivalului Antic Tomis ne onoreaza de fiecare data prin participarea lor, ajutand festivalul cu activitatile lor diverse, cu atelierele, cu voiosia lor, cu spiritul de camaraderie, contribuind la educarea tinerilor print-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.
Cercetasia imputerniceste: ea dezvolta potentialul indivizilor dar si al grupului si insufla valori edificatoare.

Grupul Folk “Eu cred”, al Asociației Culturale “Eu cred” din Tașca, Neamț, este compus din:
Marius Coșerariu- poet, cantautor, președintele fondator al Asociației Culturale Eu Cred, autor a 6 volume de poezie, 2 albume de cântece folk, membru al Societății Scriitorilor din jud.Neamț, inițiatorul festivalului național “Copiii-florile inimii” și al Taberei și Festivalului Național concurs Dăm Folk.
Cristina Marin- profesor de muzică, religie, cantautoare folk, preoteasă
Ionuț Stoian, din comuna Zănești, jud.Neamț, laureat al mai multor festivaluri naționale de muzică folk, student
Ionuț-Gabriel Sanda, din mun.Caracal, student anul 4 Academia de Poliție Al.Ioan Cuza”- facultatea de pompieri, câștigă tot al festivalului național al elevilor și studenților din instituțiile M.A.I.
Alexandru Sahlean- student anul 4 facultatea de pompieri din cadrul Academiei de politie Al.Ioan Cuza- căstigător al festivalului național al elevilor și studenților din instituțiile M.A.I.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ANTIC TOMIS, EDIŢIA 2019

Vineri, 30 august 2019
10:00 – 18:00 – Sosirea asociaţiilor de reconstituire istorică participante, amplasarea taberelor, Activităţi de tabără (ateliere de reconstituire istorică, meșteșuguri antice, demonstrații, etc.)
18:00 – 19:00 – Parada razboinicilor antici
19:00 – 19:30 – Ceremonia de deschidere
19:30 – 20:00 – Dansuri antice şi lupte de gladiatori
20:00 – 22:00 – Concert folk

Sâmbătă, 31 august 2019
10:00 – 16:00 – Activităţi de tabără (ateliere de reconstituire istorică, meșteșuguri antice, demonstrații, etc.)
16:00 – 18:00 – Jocurile Tomisului: intreceri sportive antice intre reprezentanți ai asociatiilor participante
19:00 – 20:00 Reconstituirea unei batalii din antichitate
20:30 – 22:00 – “Viata si patimirile lui Ovidius Publius Naso”, piesă de teatru jucata de actori si studenti de la Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Ovidius.

Duminică, 1 septembrie 2019
10:00 – 18:30 – Activităţi de tabără (ateliere de reconstituire istorică, meșteșuguri antice, demonstrații, etc.)
18:30 – 19:00 – Dansuri antice şi lupte de gladiatori
19:00 – 19:30 – Reconstituirea unei bătălii din antichitate
19:30 — 20:00 — Ceremonie de inchidere
20:00 – 22:00 – Concert folk

Festivalul Antic Tomis valorifică istoria și vestigiile antice ale zonei, prin activitățile desfășurate timp de mai multe zile în ateliere de meșteșuguri antice, popularizarea vestimentației, obiceiurilor și tradițiilor antice ale grecilor, dacilor și romanilor, relansarea interesului public pentru limbile antice (greaca veche, latina) și autorii de literatură antică, precum și prin reconstituiri ale unor cunoscute bătălii din istoria antică cu ajutorul reenactorilor români și străini ce participă la eveniment.

MISIUNEA Festivalului Antic Tomis este promovarea a patru seturi de valori:

Culturală – evenimentul pune în valoare patrimoniul istoric dobrogean, prin activitățile desfășurate timp de mai multe zile în ateliere de meșteșuguri antice, popularizarea vestimentației, obiceiurilor și tradițiilor antice ale grecilor, dacilor și romanilor, reconstituirile unor cunoscute bătălii din istoria antică.

Educațională – atrage publicul tânăr, format din elevi de școală primară și gimnazială, dar și adolescenți din învățământul liceal, precum și studenți, pe lângă activitățile desfășurate timp de mai multe zile în ateliere de meșteșuguri antice, popularizarea vestimentației, obiceiurilor și tradițiilor antice ale grecilor, dacilor și romanilor, reconstituirile unor cunoscute bătălii din istoria antică, introducând și relansarea interesului public pentru limbile antice (greaca veche, latina) și autorii de literatură antică. Mai mult, în cadrul festivalului se regăsește și o librărie de istorie și un cinematograf unde pot fi vizionate filme documentare despre cetățile antice din Dobrogea.

Economică – promovează monumentele și siturile istorice ale județului Constanța, care sunt și obiective turistice, stimulând, astfel turismul cultural.

Civică – evenimentul consolidează în rândul cetățenilor municipiului Constanța sentimentul apartenenței la o comunitate cu rădăcini adânci în istorie, care trebuie să manifeste mai multă responsabilitate pentru conservarea vestigiilor istorice, a tradițiilor, a multiculturalității regiunii, în cadrul conceptului de dezvoltare durabilă.

Folosim cookie-uri pentru analiza traficului pe pagini și produse și menținerea setărilor. (ex: Funcția "Ține-mă minte" sau setări legate de GDPR).

Salvat!
Setări confidențialitate


  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • PHPSESSID

Refuz toate
Accept toate