Atunci când se face frumos afară și vântul tăios al iernii de la Pont își mai pierde din vigoare, toți constănțenii, cu mic cu mare, iau cu asalt zona Peninsulei, pentru a se plimba pe faleza de la Cazino și a lăsa briza ușoară a Mării să le adie fețele. În drumul spre țărmul de mare, trecem cu toții pe lângă Catedrala Arhiepiscopală, fără să fim prea atenți la micul parc arheologic din apropiere. Până la urmă, noi, constănțenii, tot suntem obișnuiți cu ruinele acestea, așa că, de ce ar fi cele de lângă Biserică mai speciale?
Există însă un motiv serios, de natură să ne facă să fim mai atenți pe viitor, atunci când trecem prin zonă. Bătrânele ruine din micul parc sunt cele mai vechi dovezi arheologice ale colonizării grecești, cele mai vechi urme ale temerarilor eleni care au întemeiat Tomisul, acum mai bine de 2600 de ani.
Astfel, aici în Parcul Catedralei au fost găsite vestigii datând din veacul al VI-lea înainte de Hristos, pe vremea când Tomisul nu era încă un oraș al grecilor, ci doar un punct comercial (factorie -emporion) și un port de escală al navigatorilor din Milet. De aici, din Parcul Catedralei a început povestea unui mare polis, care s-a dezvoltat apoi neîntrerupt și care a devenit mai târziu capitala tuturor orașelor grecești de la Pontul Euxin. Și fără emporionul grecesc, nu am fi avut probabil orașul, romanii nu ar fi venit niciodată să supună cetatea și noi, constănțenii nu am fi avut poate niciodată acea istorie milenară, cu care astăzi, ne mândrim atât de mult.
Tocmai de aceea, trebuie să stăm, fie chiar și preț de câteva clipe, și să admirăm bătrânele ruine, mulțumindu-le acelor greci miletieni care au întemeiat primele case ale unei așezări Tomis, pe care astăzi cu drag, o numim, Constanța, casa noastră….
[codepeople-post-map]