La 2 kilometri NV de satul Cochirleni, comuna Rasova, pe malul frumosului Lac Baciu se găsesc ruinele uneia dintre cele mai interesante cetăţi ale Dobrogei, Cetatea Patului.
Unii îi spun Cetatea Pătulului, alţii o numesc a Pătului, considerând că numele îi derivă din cel al unui legendar întemeietor numit Pătru. Din păcate, la faţa locului ai parte de puţine lucruri spectaculoase: ignorată de arheologi care nu au avut banii necesari pentru a o conserva, în ultima sută de ani, cetatea a fost practic o neoficială carieră a localităţii, mulţi luând de aici piatră pentru a o folosi la construcţii moderne. Din punct de vedere al importanţei sale istorice, Cetatea Pătului merită însă o soartă cu siguranţă mult mai bună.
Este un sit romano-bizantin (sec IV-VI d.H) de unde pornesc practic două dintre Valurile de Pământ (valul mic roman şi valul mare medieval timpuriu), care traversează întreaga Dobroge, de la Vest la Est, pe o distanţă de peste 60 de kilometri.
Pe vremea împăratului Constantin, cetatea se numea Flaviana Castra şi era cartierul general al comandantului Flavius Dalmatius, “comandant al malului gotic” şi frate vitreg al Cezarului. Izvoare [codepeople-post-map]antice precum Notitia Dignitatum sau Itinerarium Antonini menţionează Flaviana ca unul dintre oraşele importante ale Moesiei Inferior. Dacă autorităţile locale ar fi susţinute de către stat, iar arheologii ar găsi bani pentru a pune în valoare situl, Cetatea Pătului ar putea deveni una dintre atracţiile turistice importante ale judeţului Constanţa.