Orașul Constanța avea în 1930 o populație de 58.258 de locuitori (conform unui recensământ) dar potrivit surselor vremii, numărul real se ridica la aproximativ 65.000 de persoane. Orașul se afla în plină ascensiune economică și se dezvolta într-un ritm alert, de la an la an.
Regulile de conviețuire urbană erau extrem de clare, fiind stipulate în Ordonanțe Comunale emise de autorități.
Vom da citire unor astfel de norme (O.C. 4483 și 4475), emise încă din 1924 dar valabile în întreaga perioadă interbelică. Astfel, era „cu desăvârșire oprită aruncarea sau depozitarea gunoaielor… în strade sau locuri virane”. De asemenea, “fiecare cetățean este dator să măture în fața proprietăței sale, gunoaele se vor depozita într-o lădiță proprie, care se va deșerta direct în furgoanele Primăriei, la trecerea lor…”
Încălcarea acestor norme era aspru sancționată, cu amendă contravențională, dar și cu închisoarea – „în caz de recidivă” (cnf. art 385 CP).
Ordonanțele comunale mai prevedeau: „este cu desăvârșire interzis a se lăsa pe străzi animale domestice”; „orice animal mare se va găsi liber pe străzi se va închide în oborul comunal, de unde nu va putea fi scos decât după plata amenzii și a stricăciunii cauzate”; „porcii care se vor găsi liberi pe străzi vor fi împușcați de agenții Poliției Comunale”; „fiecare cetățean în fața căruia s-au plantat flori are îndatorirea să se îngrijească de ei, supraveghind să nu fie distruși, roși sau dezrădăcinați”.
Era interzisă ruperea „fiorilor din parcuri” sau călcarea lor, precum și așezarea persoanelor pe gazonul din parcuri. Cei ce încălcau aceste norme erayu amendați dar puteau fi și cercetați penal pentru distrugere. Traficul rutier în zona centrală a urbei era de asemenea reglemntat în Ordonanțe: „Niciun vehicul fie cu tracțiune mecanică, fie cu tracțiune animală nu va putea circula prin Piața Independenței, decât prin partea dinspre Primărie, în ambele direcții. De asemenea, „pe bulevardul de jos, din fața Cazinoului Comunal” era interzis accesul cu autovehicule. (Va urma)
Bibliografie – Ghidul ilustrat Constanța și Tekirghiolul – 1924, Th Ionescu și IN Duployen; Anuarul Statistic al României 1934-1935
sursa foto (deschidere și poze interior) – Colecția Sorin Nica – proiectul Photo Historia;
Piața Independenței Constanța, anii 20 – deschidere; Piața Independenței – detalii – interior;