Era o zi foarte călduroasă și după ce am umblat pe toate străduțele vechii cetăți recunosc că nu mă mai trăgea inima să continui periplul. Era însă ultima zi a vacanței și dacă alegeam relaxarea la terasă am fi pierdut un obiectiv extraordinar. Am rezistat așadar tentațiilor și am mers mai departe. Am trecut în vechiul cartier Șcheii Brașovului (schei=șa, defileu) acolo unde aflasem că se găsește Prima Școală Românească. Este un obiectiv extraordinar și vom mai vorbi despre el, despre Biserica din complex sau despre celelalte muzee de aici.
Am intrat în Muzeul Prima Școală Românească, acolo unde am fost luați în primire de preotul Vasile Oltean, un profesor erudit și foarte carismatic care trăiește și studiază acolo de aproape patru decenii. Este curatorul unui muzeu extraordinar, foarte puțin cunoscut în restul țării. Despre exponatele muzeului putem vorbi mult timp, și chiar o vom facem, la momentul potrivit.
Am rămas uluit când am văzut însă niște manuscrise de la începutul veacului XIX. Două cărți: “Întâmplările războiului franțozilor și întoarcerea lor de la Moscova” și “Napoleon Bonaparte, ce este și ce au fost”. Amândouă au fost tipărite la Buda, în 1814 și 1815 pentru că tipăriturile românești în Transilvania fuseseră interzise. Cine figurează ca autor al acestor cărți? Ilustrul necunoscut (pentru noi) pe nume Nicola Nicolau…
“Sunt primele cărți scrise despre Napoleon și sunt scrise de un român” îmi spune mândru preotul Oltean. El a găsit aceste comori undeva într-un pod al bisericii, ascunse de înaintașii săi pentru a nu fi găsite și confiscate de comuniști. Este uimitor că un român a scris așa ceva, înaintea celebrilor biografi ai lui Bonaparte, precum Las Cases (Memorialul din Sfânta Elena). Aflu că Nicolau era chiar din Șcheii Brașovului, că a fost dascăl la Prima Școală Românească și că a fost prezent la celebra bătălie de la Waterloo (18 iunie 1815), unde l-a cunoscut pe Bonaparte chiar înainte ca acesta să fie învins de alianța condusă de ducele de Wellington. Fiu al unei vechi familii de cărturari și negustori brașoveni, Nicolau (1794 – 1854) a scris mai multe opere incredibile. Profesorul Oltean face totul pentru popularizarea lor și este păcat că mare parte dintre români nu au auzit despre dascălul brașovean care a scris pentru prima oară despre Bonaparte.
Cele de mai sus nu sunt povești. Dovadă stau manuscrisele din muzeu și povestirile minunate ale custodelui. Nu ratați Muzeul Prima Școală Românească, ce ascunde comori extraordinare. Vom mai vorbi despre ele…
Va urma
[codepeople-post-map]