Artefacte datate în perioada dacică au fost descoperite cu prilejul noilor săpături ale cercetătorilor din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, în județul Covasna, în nordul municipiului Sfântul Gheorghe, în apropiere de cursul râului Olt.
Aceste artefacte ar face parte din situl Sfântul Gheorghe Bedehaza, unde de-a lungul timpului, au fost descoperite numeroase vestigii arheologice din perioadele preistorice ale neoliticului și bronzului, din perioada dacică, din care provin majoritatea, din perioada post-romană și din perioada medievală.
Conform Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, este vorba despre vase ceramice și obiecte a căror utilitate este încă necunoscută, descoperite în gropi cu baza largă și gura îngustă, ori în gropi cilindrice. De asemenea, scheletul unui copil și rămășițele unor purcei și ale unui cal au fost găsite depuse în aceste gropi.
Cercetările efectuate între anii 2023-2024 în apropierea Arenei Sepsi au scos la iveală mai multe gropi cu un foarte posibil caracter sacru și simbolic, specifice descoperirilor din perioada dacică. De altfel, tot în această zonă a fost descoperit un tezaur format din 208 de drahme, bătute la Dyrrachium, 3 tetradrahme thasiene și 50 de denari romani republicani.
Sursă: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (www.mncr.ro)