O nouă descoperire făută de către profesorul Konstantinos Kopanias de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (NKUA) și susținută de o echipă de 12 studenți ar putea aduce lumină asupra limbii și culturii antice cipriote.
Descoperirea a fost realizată în cadrul sitului Palaepaphos, situat în vestul Ciprului, și constă într-un fragment dintr-o inscripție rară, scrisă în silabarul cipriot. Sculptată în piatră în timpul perioadei cipro-arhaice (750–480 î.Hr.), inscripția a fost ulterior reutilizată în construcția unui zid.
Silabarul cipriot a fost folosit între secolele XI și IV î.Hr., urmând să fie înlocuit cu alfabetul grec în timpul eforturilor de elenizare a lui Alexandru cel Mare. Se crede că a descins din scriptul minoic liniar A.
Palaepaphos, stabilit inițial în timpul Epocii Târzii a Bronzului, a servit ca centru urban și administrativ al Regatului Paphos în timpul Epocii Fierului. Situl a fost asociat cu venerarea unei zeițe a fertilității al cărei cult a evoluat în cel al Afroditei după ce grecii ahei și dorieni au colonizat regiunea. După o lungă perioadă de prosperitate ca centru religios și cultural, în secolul al IV-lea î.Hr., însemnătatea sa scade o dată cu ascensiunea creștinismului și transferul capitalei regatului la Nea Paphos.
Săpăturile sistematice ale sitului au început în anii 1950, cu eforturi suplimentare ale misiunilor germano-elvețiene și ale Universității din Cipru în deceniile următoare.
Sursă; Archaeology News Online Magazine