Există mai multe Vișine în România, însă numai una dintre ele a avut norocul s-o arunce Dumnezeu în locul unde se îmbrățișează nisipul adus , hăt, tocmai din munții Germaniei, cu nisipul aspru al unei mări pe care e bine să înveți să o respecți, locul unde cel mai cosmopolit fluviu al Europei, Dunărea, își marchează unicitatea prin felul în care își caută sfârșitul drumului în apele sărate ale Mării Negre: Delta Dunării.
Vișina tulceană, un sat de pe malul lacului Golovița, parte din întinderea de legendă Razim – Sinoe, ar fi putut să-și doarmă somnul specific tuturor satelor dobrogene, dacă n-ar fi fost descoperit de o Bianca Folescu, o fostă polițistă din Constanța, care-a pus uniforma-n cui și-a îmbrăcat costumul tradițional popular, hotărâtă să nu lase tradiția amorțită. Așa a răsărit la Vișina o gospodărie țărănească unde poți să te bucuri de-o vacanță exact ca pe vremea bunicilor, când te ascundeai în patul din odaia mare până era soarele de două suliți pe cer și abia apoi ieșeai în cerdac, unde mirosea a flori și te lingea fericit dulăul curții.
Energica proprietăreasă a reparat și reamenajat totul, încetul cu încetul, a pregătit casa bătrânească pentru oaspeți, fără să-i răpească din farmecul rural, dar îmbogățind-o cu elemente tradiționale, a construit un corp unde bărbații se pot veseli și povesti pescăreștile de peste zi, la un păhărel sau o damigeană de licoare din cea bună, fără să tulbure somnul țâncilor și nici pe cel al nevestelor. În curte a apărut și un foișor frumos, cu lemnăria vopsită în albastrul tradițional al locului, acoperit cu o pălărie mare și groasă de stuf, în care te poți urca și gusta plăcerea fără seamăn a unui răsărit de soare la marginea deltei, lângă o cană cu cafea fierbinte, într-o liniște spartă, arareori, de țipătul ascuțit al unei păsări de baltă sau de nechezatul cu glas mic al poneilor strânși ciopor sub acoperișul din capătul curții.
Îndrăgostită de animale, Bianca a strâns în jurul ei ponei, cai, capre, iepuri, păsăret de curte, tot ce are nevoie o gospodărie serioasă. Dulăul curții e la locul lui, la fel de leneș ca toți dulăii pe care i-ați cunoscut în copilărie, tolănit la soare și dornic să miște din loc doar dacă miroase a ceva bun de ronțăit, iar pisicile… n-ați văzut ființe mai pisicoase ca pisicile Biancăi.
Fiindcă au început de destulă vreme să-i calce pragul nu doar muzeele, care se înghesuie să își desfășoare evenimentele într-un loc desprins din poveștile satului românesc cel frumos, ci și turiști care caută liniștea și amintirea copilăriei, și vor să ofere copiilor lor posibilitatea de a cunoaște felul în care arătau vacanțele de altădată, să-i împrietenească cu animalele, să le dăruiască amintiri de neuitat a primului călărit cu poneiul sau calul, Bianca a ridicat un corp de casă mai special, cu cinci camere, fiecare mobilată cât mai aproape de obiceiurile unei etnii din Dobrogea și așa i-au ieșit o cameră românească, una tătărască, una machidonească, una lipovenească și una… iaca una am uitat ce nație reprezenta, dar vă las pe domniile voastre să o descoperiți.
Fiindcă afară a început să zbicească a primăvară, vântul călduț adie la marginea Deltei, Bianca se pregătește și de cei mai curioși oaspeți, cu ochii cei mai scormonitori, cu mințile cele mai îndrăznețe, copiii care pot să profite de Școala Altfel și să cunoască o gospodărie țărănească, să se bucure de toate cele povestite mai sus și poate și de scovergile cele bune pe care unul ca mine le-a înfulecat fără să clipească.
De altfel, gazda a și pus anunțul la poarta online-ului, ca să se ducă veste, așa că o duc și eu, c-ar fi păcat să nu aflați cum s-a putut întoarce o casă țărănească din drumul spre nicăieri la strălucirea ei de astăzi.
Omul sfințește locul, știu. Mergeți, dară și cunoașteți omul, că de povestit, vom mai povesti noi, căci multe planuri are gazda noastră!
Pe Bianca o găsiți foarte ușor pe Facebook, căutând Suvenir din Dobrogea. Aveți acolo număr de telefon, indicații geografice, tot ce v-ar fi de trebuință.
Suvenir din Dobrogea vă invită la Școala Altfel
“Venim în întâmpinarea programului ” Școala Altfel” cu propunerea de a petrece o zi în Gospodăria Tradițional Dobrogeană din satul Vișina, comuna Jurilovca, Tulcea.
Ce putem face?
Să învățăm prin exemplu, joc și recreere, cu și despre animăluțele care trăiesc în gospodărie ( pisici, căței, , capre, ponei, măgari, cai, iepuri, păsări de curte ) cât și despre cele sălbatice din imediata apropiere, despre grădină și livadă, adică despre proveniența hranei noastre naturală.
Să descifrăm tainele meșteșugurilor de pe plaiurile dobrogene și cum ne ajută practicarea acestora să obținem obiecte de port și folosință , în zilele noastre.
Să aflăm cum erau construite locuințele tradiționale dobrogene și care sunt elementele componente ale unei case din bătrâni , dar și avantajele aduse de materialele folosite în construcție și totodată cum se amenajează un interior tradițional.
Să aflăm despre vecinătăți și istoria locurilor, despre cetăți și legendele acestora, despre laguna Razim Sinoe și Portița sa la Marea Neagră.
Despre mijloacele de transport rudimentare și despre multe altele.
Șederea poate fi completată de mici demonstrații despre confecționarea, din materiale naturale sau reciclabile, a unor obiecte, apoi participarea la ateliere creative adaptate vârstelor celor mici ( cum ar fi pictarea unor obiecte din lemn sau a pietrelor, împletituri din materiale naturale, mici broderii manuale și țesături, dar și alte îndeletniciri surpriză).
La cerere, putem organiza împreună un mic picnic, pe iarba verde, la umbra pomilor, în apropierea locului de joacă amenajat rustic.
Prețurile se încadrează între 10 lei de persoană (copil sau adult), până la 50 lei de persoană, preț adaptat la cerințe și înțelegerea prestabilită.
Toate acestea vor constitui în final o amintire remarcabilă și autentică, marca Suvenir din Dobrogea.”