O amuletă înfățisând un crab gravat a fost descoperită în orașul antic Antiohia din Pisidia, din sud-vestul Turciei. Aceasta ar fi avut scopul de a-l proteja pe purtător său de cancer.
Talismanul a fost descoperit pe dealul Aedilicus, lângă o biserică construită inițial în secolul al VI-lea, dar artefactul este datat anterior construcției bisericii. Arheologii estimează că amuleta datează din epoca elenistică (323 – 30 î.Hr.).
Amuleta înfățișează un crab fin sculptat pe mijlocul unei fețe, în timp ce pe cealaltă parte sunt gravate inscripții menite să aducă vindecare bolnavului. Inscripția indică faptul că realizarea amuletei a fost comandată de un tată pentru a-și vindeca fiica bolnavă.
Termenul cancer derivă din “karkinos”, cuvântul grecesc pentru crab. A fost folosit pentru prima dată cu referire la tumorile maligne în jurul anului 400 î.Hr, de către Hipocrate, care credea că acestea sunt cauzate de un exces de bilă neagră.
Cuvântul grecesc pentru „crab” a fost folosit pentru a descrie tumorile canceroase de către medicul grec Galen din Pergamon, care a sugerat că vasele de sânge găsite în jurul tumorilor canceroase seamănă cu picioarele unui crab.
Sursă: The History Blog